Het ensemble Windstreken maakt muzikale combinaties die op papier volstrekt onmogelijk lijken, maar die de meest vanzelfsprekend klinkende, hoewel buitengewoon avontuurlijke muziek opleveren die je maar kunt bedenken. Hun album Mundum Renovavit werd live opgenomen in de Herengrachtkerk in Leiden en dat is verbluffend, want als je luistert naar de cd zou je dat absoluut niet zeggen, zo perfect klinkt dit allemaal.

Windstreken combineert middeleeuwse muziek met extrame avantgarde (luister naar Impro van organist Sebastiaan van Delft en saxofonist en fluitist Pieter de Mast en je weet dat die twee samen een werkelijk baanbrekend avantgarde-album zouden kunnen maken), ze verbinden jazz met oosterse en Arabische muziek, en dat soms binnen één compositie. Het is muziek waar je even aan moet wennen, maar die zo machtig mooi blijkt te zijn dat je er alleen maar verliefd op kunt worden.

Windstreken werkt hier samen met de jonge componist en arrangeur Leonard Evers en met het kamerkoor Collegium Musicum. Luister bijvoorbeeld eens naar wat Evers maakte van het traditionele Ubi Caritas, dat we eerst in de originele koorversie horen, en dan in de Evers-versie. Dat is pure verrijking. Mooi.

Windstreken bestaat naast De Mast en Van Delft uit percussionist Uco Demandt, Ud-speler en zanger Kamal Hors, viola-speler Oene van Geel en cellist Jörg Brinkmann, en ze zijn allemaal even sterk. Maar wat dit ensemble vooral zo geweldig maakt is de opmerkelijke combinaties die gelegd worden, de fusies die gesmeed worden, waardoor de middeleeuwen, India, Arabië, jazz, avantgarde en nog veel meer op een onnavolgbare manier tot één muzikaal tapijt geweven worden, waar je regelmatig ademloos naar zit te luisteren. Onclassificeerbaar, maar van absolute wereldklasse!

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.