Mijn koudwatervrees voor free jazz was over toen ik in de jaren zeventig op een late avond op de Duitse tv een live optreden zag van Archie Shepp, waar ik met open mond ruim een uur naar heb zitten kijken – spannend en opwindend van de eerste tot de laatste noot. Jammer genoeg wist Shepp die energie nooit op plaat vast te leggen, en ik wist toen ook voor eens en altijd dat je free jazz ook vooral live moest ervaren.

Workshop de Lyon bestaat al vijftig jaar, maar is voor mij, mede dankzij die naam, altijd een blinde vlek gebleven. Een workshop is iets dat toch altijd wat vrijblijvend aandoet – en dat in combinatie met free jazz, dan wordt het wel erg ongestructureerd allemaal, zou je denken.

Gelukkig ligt er nu een jubileumboxje met zes cd’s waardoor ik, weliswaar erg laat, toch kon kennismaken met deze verrassende band, een kwartet met de beste jazzmusici van Lyon, die de meest toegankelijke en speelse vorm van free jazz spelen die ik ooit gehoord heb. Breukeriaanse Europese jazz, met een vleug humor en geweldig samenspel. Contrabassist Jean Bolcato en drummer Christian Rollet zijn er al vanaf het prille begin bij, saxofonist Jean Aussanaire en trompettist en flügelhornspeler Fred Rouget kwamen er iets later bij.

In het boxje vind je albums uit 1979, 1980, 1981, 1988, 1997. 1991 en 2010, met redelijk wat werk dat nog niet eerder uitgebracht was. Ik laat hier wat willekeurige fragmenten uit de diverse albums horen, maar ik kan je verzekeren dat je met dit boxje een echte goudmijn aan Europese jazz te pakken hebt, met meer dan zes uur zeer toegankelijke free jazz. Leuker kan jazz bijna niet worden. Een absolute aanrader.

Luister hier naar een paar fragmenten: