Yagull is een opmerkelijk duo – pianiste Kana Kamitsubo en gitarist Sasha Markovic maken samen muziek die je intelligente jazz zou kunnen noemen, maar de combinatie van stevig pianospel en subtiele akoestische gitaar is eigenlijk niet in een categorie onder te brengen.

Yagull begon eigenlijk als een soloproject van Sasha Markovic, die in zijn eentje het fraaie album Films produceerde. Daarna ontstond de samenwerking met pianiste Kana Kamitsubo, maar op het album Kai dat ze opnamen waren nog veel andere musici te horen, al was toen al duidelijk dat alles al draaide om het samenspel van Markovic en Kamitsubo, en op dit nieuwe album, Yuna, waar ze twee jaar aan gewerkt hebben, hoor je ze dan eindelijk gewoon met zijn tweeën, en het is een juweeltje. Alleen in het titelnummer hoor je nog Ayumi Ueda als gastzangeres, maar verder is het alleen het verbluffend mooie samenspel van piano en gitaar (en soms mandoline) waar je met open mond naar zit te luisteren.

Kamerjazz kun je het misschien noemen, maar eigenlijk is het onzin om er een etiketje op te willen plakken, want dit is gewoon intieme, avontuurlijke, spannende, melancholieke muziek voor iedereen met open oren. Mooi.

Luister hier naar een paar fragmenten:

yagull - searching for the moon     
yagull - sabbath bloody sabbath     
yagull - yuna