Yanesh! is de band van de Friese zangeres Yanesh Sjoerdstra, en ze brachten met EP het opvallendste debuutalbum sinds jaren uit, want hier klinkt een band die volkomen volgroeid en uitgebalanceerd klinkt, en die tegelijkertijd uitermate spannende muziek maakt. De vier nummers op dit mini-album zijn alle vier door Yanesh! geschreven, geproduceerd en gearrangeerd, en het bevat alleen ijzersterke nummers, van het loom swingende nummer There Comes A Time (dat overigens onverwacht in de versnelling schiet om dan volkomen natuurlijk weer gas terug te nemen, terwijl de onderhuidse spanning steeds intact blijft), tot wat pittiger stukken, met een uitstekende blazerssectie, een lekker vet orgel, een fantastische gitarist en een retestrakke ritmesectie die ook flexibel en soepel kan spelen.

Maar de echte kracht van Yanesh! ligt bij zangeres Yanesh, die voor de uitstekende, soms aangrijpende en ontroerende teksten tekent (zoals in het persoonlijke My World), en bij haar zang, waarbij ze op dit album ook de harmonyzang voor haar rekening neemt. Dat is vaak bloedstollend mooi, want dit is een zangeres die je bij de strot kan grijpen, op een goeie manier.

Slechts één puntje van kritiek dus op dit plaatje: het is met zijn twintig minuten véél te kort en smaakt naar veel meer! Een oproep dus om vooral deze EP aan te schaffen en een signaal aan deze band af te geven dat ze snel opnieuw de studio in moeten duiken, want dit is absolute topklasse!

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.