Componist Jon Davis woonde drie jaar in Peking / Beijing en daar deed hij de inspiratie op die leidde tot de band die de naam Zhongyu kreeg, wat in het Mandarijn “eindelijk” betekent, want Davis heeft, voor zijn gevoel, eindelijk de ideale band bij elkaar gekregen – drie leden van Moraine en een ervaren jazzdrummer. En hijzelf natuurlijk, want naast componist bespeelt hij een aantal klassieke Chinese instrumenten, de Mellotron en de ARP 260.

Het resultaat klinkt als een combinatie van rock, intelligente jazzrock, jazz, progressieve rock en Aziatische muziek. Ze pluggen rustig een traditioneel Chinees instrument in een modulaire synthesizer of laten een basklarinet door een wahwah-pedaal lopen. Grenzen zijn er om overschreden te worden, muzikale avonturenreizen worden alleen maar interessanter als een band vrij onbekommerd zijn gang gaat. Jon Davis is verantwoordelijk voor de composities en de arrangementen, maar de band is fenomenaal – er is ruimte voor improvisatie, er is chaos en er zijn serene momenten, er wordt akoestisch en elektrisch gespeeld, harmonie en dissonantie bijten elkaar niet, en je hebt al met al een album dat spannend is van begin tot eind.

Elk bandlid is subliem, van gitarist Dennis Rea tot elektrisch violist Alicia Dejoie en blazer James Dejoie op baritonsax, fluit en basklarinet. En drummer/percussionist Randy Doak is ook een klasse apart. Wereldfusie kun je dit eigenlijk niet noemen, maar de Chinese geuren die uit deze muziek opstijgen maken het allemaal wel extra bijzonder. Een aanrader.

Luister hier naar een paar fragmenten: