jazzlab

jazz plays europe laboratory
- zes muzikanten uit zes landen
- kristina fuchs, oliver maas, roman janoska, ivann cruz, maciej garbowski, lander gyselinck
- live in de werf in brugge, november 2010

jazz plays europe laboratory band

Een onbestemd hoesje en een niet bijster aansprekende bandnaam - de "JazzPlaysEurope Laboratory Band 2010" - je zou ze daardoor gemakkelijk over het hoofd zien in de platenbakken, maar dat zou bijzonder spijtig zijn, want deze zes muzikanten uit zes landen, die na vier dagen oefenen op toernee gingen door Europa, gaven daar wel zeven gedenkwaardige concerten, waarvan er eentje op cd terecht is gekomen, namelijk het concert dat ze op 11 november 2010 in de Werf in Brugge gaven.

De zes kenden elkaar niet, maar hier gebeurde duidelijk iets bijzonders, want de magie is er, misschien wel vanwege de totaal uiteenlopende achtergrond, of de onwaarschijnlijke combinatie van instrumenten, maar de combinatie werkt in ieder geval fantastisch. Luister naar de fragmenten om je te overtuigen - bijvoorbeeld hoe een nummer wordt ingezet en voorzichtig op gang komt in Anonym, of hoe goed ze naar elkaar luisteren ergens halverwege Trit Treat, en hoe spannend het dan blijft, terwijl iedereen op het scherpst blijft spelen, en luister dan ook nog even naar een stukje rockgitaarclimaxspel in Fjord Focus - geen zij´ge jazzgitaar hier, maar scherpe rockgitaar. Heerlijk.

Iedereen is hier sterk, en wat mij betreft zijn dit allemaal namen om goed te onthouden en te blijven volgen (en te kijken wat ze al eerder gedaan hebben) - Kristina Fuchs, stem en electronica, Oliver Maas op piano en Fender Rhodes, Roman Janoska op viool, Ivann Cruz op gitaar en de niet te onderschatten ritmetandem: Maciej Garbowski op contrabas en Lander Gyselinck op drums. Allen, behalve Fuchs, leverden een compositie aan, en die zijn allemaal even sterk, en wat nog opmerkelijker is, het geheel levert een schitterend gevarieerd en toch uitgebalanceerd album op met verfrissende, avontuurlijke jazz aan de frontlinies. Een absolute aanrader.

  • JazzPlaysEurope Laboratory - WERF 094

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine