Three to One van Joel Plaskett is wat mij betreft dé absolute zomerplaat voor dit jaar. De Canadees Plaskett maakte vorig  jaar een driedubbel-cd onder de titel Three, en daarvan wordt nu een compilatie uitgebracht die voor mij een eerste kennismaking met deze vijfendertigjarige man (met al een indrukwekkende Canadese loopbaan achter de rug) betekende. De grap van Three to One gaat verder dan de titels van de liedjes, van de opener Deny, Deny, Deny, via Through & Through & Through en Rewind, Rewind, Rewind naar Precious, Precious, Precious, waarna ook nog Run, Run, Run en Rollin’, Rollin’, Rollin’ volgen.

Het is vooral de heerlijke, droogkomische manier waarop ze gebracht worden, met een superieur meidenkoortje (Rose Cousins en Ana Egge) dat perfecte accenten aanbrengt. Pure, vrolijke meezingpop, waarbij Plaskett de ene keer voor een bluegrass-arrangement kiest, de andere keer voor een rockversie of dampende soul. Nooit puristisch, want bluegrass ligt bij hem tegen de hillbillie en de rock aan, en een pianoballad klinkt ook verrassend anders. Folk, rock, maar vooral lekkere ongecompliceerde, vrolijkmakende pop, waar ik dan ook nog eens regelmatig bij in de lach schiet. Heerlijk.

Je kunt misschien het beste gewoon naar de vier fragmenten luisteren. Het was moeilijk kiezen overigens, dus ik heb vrij willekeurige hapjes genomen, onder meer uit het ruim zeven minuten durende (en nog veel te korte) Wishful Thinking. Een absolute aanrader (maar dat had je al begrepen).

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.