John Lilly heeft niet echt een kop, of de leeftijd, om beroemd te worden, al zou dat vanwege zijn muziek eigenlijk wel moeten. Alhoewel… John Lilly maakt heel intieme muziek, die je het gevoel geeft dat hij met een paar vrienden in je huiskamer alleen voor jou muziek zit te maken, en dat soort muziek wil je natuurlijk eigenlijk niet met ál te veel mensen delen. Knusmuziek in optima forma.

Voordat je nu denkt dat John Lilly een soort tussen-de-schuifdeurenkwaliteit heeft moeten we wel even duidelijk maken dat we hier te maken hebben met een van de mooiste cd’s die we het afgelopen half jaar in handen hebben gekregen, en dat wil wat zeggen. Lilly zingt liedjes, waarbij hij zichzelf op de gitaar begeleidt, en soms op de mandoline en de bas. Hij heeft wat gasten om zich heen, zoals Ginny Hawker die een prachtige scherpe tweede stem zingt op vier nummers, Sonny Landreth die er op een paar nummers precies goed een slidegitaar tussen schuift en Buddy Griffin die ook weer heel voorzichtig maar precies goed de fiddle speelt. Alles heel ingetogen, maar toch stevig. Prachtig gitaarspel, een mooie zangstem waarmee hij heel makkelijk zingt en een repertoire dat voor het grootste deel uit fraaie eigen liedjes bestaat en voor een deel uit klassiekers, bijvoorbeeld van Jimmy Rodgers en Hank Williams.

Lilly weet de sfeer van de jaren dertig zo goed te pakken dat een nummer als Gasoline Alley van Rod Stewart in zijn handen een tijdloos liedje wordt, dat eerder aan een traditional doet denken. Maar ook hier geldt dat het absoluut niet gaat om suffige retromuziek, maar juist om iemand die met liefde ingetogen muziek staat te maken waarbij je eigenlijk steeds op het puntje van je stoel zit. Ballads, treurige liedjes, vrolijke liedjes en gewoon mooie liedjes wisselen elkaar af, en na afloop merk je dat je met een brede grijns op je gezicht hebt zitten genieten.

John Lilly is al behoorlijk lang actief in de muziek, maar hij heeft drie jaar geleden pas zijn eerste soloplaat uitgebracht en vorig jaar zijn tweede. Beide cd’s zijn absolute aanraders, en je kunt ze het beste bestellen via de website van John Lilly – daar vind je de juiste links.
We hebben het er hier eerder over gehad dat kleine onafhankelijke platenlabels veel goed werk verrichten, maar soms gaat het nog veel simpeler. John Lilly heeft zijn beide cd’s gewoon in eigen beheer uitgebracht. Een reden te meer om een cd bij de man te bestellen, vinden wij. Je zult er geen spijt van hebben.