Steven Kamperman kennen we de laatste jaren vooral als de drijvende kracht (samen met Behsat Üvez) achter de onovertroffen wereldfusieband Bárana, maar Kamperman is een gretig muzikant, die we al in meerdere orkesten tegenkwamen, maar die nu ook een fascinerend internationaal kwartet samenstelde waarmee hij, om het oneerbiedig te zeggen, kermismuziek is gaan spelen.

Maar Kamperman kennende doet hij daar uiteraard iets bijzonders mee, want de muziek van de kermis, de revue en aanverwant straatamusement wordt in de handen van Kamperman en zijn virtuoze band behoorlijk spannende avantgardistische jazz. Maar juist doordat de basis van de muziek komt uit de kermis, en de link met de vrouw met de baard, het draaiorgel, de mallemolen en muzikale grapjassen er zo dik bovenop ligt krijgt de muziek een bijzondere dubbele bodem.

Superieur geouwehoer brengt het geheel op een hoger plan, als het ware. Humor en serieuze geïmproviseerde muziek gaan hier perfect samen. We kunnen hier helaas alleen maar wat korte fragmenten laten horen, maar ik raad je aan om bijvoorbeeld het volledige Qualitate Qua(tsch) eens te beluisteren. De band vliegt het ene moment verrukkelijk uitbundig uit de bocht en kan op andere momenten prachtig intiem spelen, waardoor het een schitterend, uitgebalanceerd album is geworden.

Steven Kamperman speelt altklarinet en sopraansaxofoon, en zijn klassiek samengesteld jazzkwartet bestaat verder uit pianist Jeroen van Vliet (die we kennen uit Eric Vloeimans’ Gatecrash), bassist Meinrad Kneer (onder andere van het trio Baars-Kneer-Elgart en Klangwelt Station) en de jonge Oostenrijkse drummer Andreas Pichler (Wolfgang Muthspiel Trio). Mallemolen is een absolute feestelijke en spannende aanrader.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.