Karim Eharruyen is een Nederlands-Marokkanse oud-speler, die op Zharbia laat horen dat hij tot de wereldtop behoort als we het over wereldfusie hebben. Want hier wordt moeiteloos Arabische muziek gecombineerd met flamenco, terwijl de aanpak jazzy klinkt.

De Spaanse flamencozangeres Curra Suarez weet je met haar vlammende licht hese jammerzang tot in het diepst van je vezels te raken, terwijl violist Jeffrey Bruinsma al met net zoveel passie tegenspel biedt. En daar gaat het bij deze muziek in de kern om – pure passie, omgezet in muziek.

Die passie is dan wel verpakt in geraffineerde arrangementen en intensief samenspel, waarbij alle muzikanten in dit gezelschap adembenemend goed zijn – Tjitze Vogel op bas en Joshua Samson op percussie staan niet zo nadrukkelijk in de spotlight als de zangeres, de oud-speler en de violist, maar ze zorgen wel voor een soepele, zacht swingende basis waarop de anderen kunnen floreren. Alhoewel, als Samson zich op een variant van de steeldrum laat horen ga je wel even rechtzitten.

Zharbia is, kortom, een juweel van een album. Wereldmuziek op een intrigerende, fascinerende avonturenreis. Mooi mooi.