Overal ter wereld wordt Keltische muziek gemaakt, en je vindt soms Ierse en Schotse muziek op zeer onverwachte plaatsen, zoals in Denemarken. Hier twee bands uit totaal andere hoeken van de wereld – de ene band uit Australië, de andere uit Californië, maar beide bands zijn ijzersterk in het Keltische repertoire.

Colcannon – Journeys

Colcannon is een Australisch kwartet dat vrijwel alleen eigen werk speelt. Akoestische Keltische muziek, en hun cd werd uitgebracht door het Schotse label Greentrax, waar ze absoluut niet misstaan. Hun Australisch-Keltische folkrock klinkt lekker stevig en vol, met de schitterende stem van Kat Kraus in het centrum, en de lyrische fiddle van Emma Luker als sterk melancholiek element. John Munro schreef de meeste nummers van de band, en hij speelt ook meer dan voortreffelijk zes- en twaalfsnarige gitaren en verschillende mandolines. Pete Titchener tenslotte is de gitarist, en de laatste drie zorgen ook voor vokale ondersteuning. Journeys is hun achtste album, en een absolute aanrader voor iedereen die van Keltische muziek houdt, of gewoon van goede, mooi gearrangeerde in geïnspireerd gespeelde liedjes.

Golden Bough – Live

Golden Bough begint het reunieconcert om hun vijfentwintigjarig bestaan te vieren met een prachtig acapellanummer, en de band laat vervolgens horen wat ze verder zoal in hun mars heeft. De huidige bandleden spelen samen met oudgedienden, en dat leidt tot het ene hoogtepunt na het andere. De band komt uit Californië, maar ze spelen Ierse en Keltische akoestische muziek, en dan vooral veel traditionals, op een zeer gevarieerd spectrum aan muziekinstrumenten. Ze blijven iets dichter bij de traditie als hun Australische collega’s, maar ze spelen met evenveel plezier.