Een tijd geleden waren we hier al behoorlijk enthousiast over een opmerkelijke klezmerband – het Alexandria Kleztet, waarin een klarinettist excelleerde die nu zijn eerste soloplaat uitbrengt, en dat is een geheel ander kopje thee. Als je behoefte hebt aan een stoot pure andrenaline, een oppepper die je overal doorheen kan slepen, dan moet je naar deze muziek luisteren.

Seth Kibel pakt hier de tenorsaxofoon en gaat ouderwets tekeer op dat instrument – hij kan lekker scheuren en rauw en ruig de pannen van het dak spelen, maar hij kan ook zwoel en melancholiek spelen. Kortom – we hebben hier een saxofonist zoals we die te lang niet meer gehoord hebben. Ouderwetse stevige rhythm and blues zoals Louis Jordan of een jonge Little Richard die speelden wordt hier met eenzelfde pure power neergezet. De sax knalt er uit, en ook als je denkt dat hij zijn hand gaat overspelen haalt hij met gemak de hoge noten die voor elke andere saxofonist een probleem zouden opleveren.

Dit is dus genieten van begin tot eind. Omdat Kibel zelf niet zingt is hij zo verstandig geweest een paar gastmuzikanten te ronselen die dat wel kunnen, zoals de bluesy soulzanger Eugene “Hideaway” Bridges die Dylan’s If You See Her Say Hello iets extra’s geeft, zangeres Melanie Mason die een heel zwoele en buitengewoon grappige versie van Ellingtons I ain’t got nothing but the blues zingt. En Tom Waits’ Mr Siegal wordt hier, gezongen door Billy Coulter, een onweerstaanbaar swingjazznummer. En dan is er (gezongen door Bridges) You Really Got Me van de Kinks, dat hier vertraagd wordt zonder dat het ook maar iets van zijn scherpte of zijn kracht verliest. Meesterlijk!

De instrumentals die Kibel zelf schreef staan als een huis, en in het titelnummer, dat de cd afsluit, kun je horen hoe goed de man wel is – het nummer begint als een echte ouderwetse standard, maar halverwege gaan de remmen los en gaat de sax voluit alle kanten op zonder ook maar een spat aan beheersing te verliezen. Als luisteraar blijf je volledig buiten adem, maar buitengewoon voldaan achter. Een heerlijke, heerlijke plaat!

  • Seth Kibel – The Great Pretender – Azalea City Recordings ACCD-0704