Muziek voor kinderen is in Amerika een speciaal genre, net als kerstmuziek (holiday music), en het is een link genre. Want de toon is al snel belerend of ronduit moralistisch, of de artiest gaat zo nadrukkelijk op de hurken zitten dat het resultaat alleen maar tenenkrommend is. Een van de weinigen die het precies goed in de vingers hebben is Dan Zanes, die muziek maakt waar zowel kinderen als volwassenen van kunnen genieten. Het is voor een deel een kwestie van kinderen serieus nemen, en voor een deel een kwestie van pure kwaliteit. We kregen bij toeval een hele reeks cd’s met kid’s music binnen, en we lopen ze allemaal even met je langs. De beste bewaren we voor het laatst.

Peter Alsop

Van Peter Alsop kregen we twee kinder-cd’s binnen. Laten we beginnen met te vertellen dat Alsop als psychotherapeut ook een aantal albums heeft gemaakt met liedjes die een therapeutisch effect beogen. Die zijn vaak tenenkrommend naïef-Amerikaans. Op deze twee kinderplaten gaat hij vooral op de hurken en maakt een soort hoorspel waarin ook kinderen zelf een rol spelen. De gekke oom, zeg maar, die idiote liedjes zingt, met de nodige opvoedkundige tussendoortjes om de ouders mee te krijgen. Op zich klinkt het allemaal nieteens echt slecht, maar “Uh-Oh!” en Wha’d’ya wanna do? gaan je als volwassene al snel de keel uithangen, ook omdat de meeste liedjes echt vanuit het kinderperspectief zijn geschreven.

Dave Fromer – Shake a Hand

Dave Fromer levert op Shake a Hand een serie onzinliedjes die heel aardig zijn, maar die juist wel iets meer waanzin hadden kunnen gebruiken in de uitvoering. Leuk, maar allemaal wel erg braaf. Gereformeerde lol, als het ware. Gelukkig duurt zijn cd maar een klein halfuurtje. Ook hier geldt dat het allemaal niet echt slecht is – er wordt zelfs heel behoorlijk gemusiceerd, maar het is allemaal bijna walgelijk verantwoord.

Paulette Meier – Come Join The Circle

Ondertitel van deze cd is “Lessonsongs for Peacemaking”, en de goede bedoelingen druipen er aan alle kanten vanaf. Het begint met het titelnummer dat op de melodie van Wade In The Water wordt gezongen. De positieve boodschap wordt volstrekt politiek correct verpakt in alle mogelijke muzieksoorten als country, reggae, blues en zelfs hip-hop. Ook hier zingt een hele partij kinderen mee. Muzikaal gesproken is het ook hier allemaal zeker niet slecht, maar de moralistische toon staat me ernstig tegen, al sta ik in principe best achter de boodschap die Meier wil verkondigen. Ik vraag me af of er veel kinderen enthousiast zullen reageren op het geheven vingertje van Meier.

Two Of A Kind and Friends – So Many Ways To Be Smart

Two of a kind bestaat uit David en Jenny Heitler-Klevans, en hun cd So Many Ways To Be Smart was de Parent’s Choice, waarschijnlijk ook omdat ook zij keurig politiek-correcte liedjes brengen. Persoonlijk heb ik hier al na het tweede nummer meer dan genoeg van het brave, zelfgenoegzame geheven vingertje. Waarom klinken sommige zogenaamd kritische mensen toch zo verschrikkelijk zelfgenoegzaam? En ze zijn zo politiek-correct dat je al moe wordt bij de gedachte dat je er iets tegenin zou moeten brengen, dus we laten het hierbij.

We Are… The Laury Berkner Band

Laury Berkner heeft wel heel erg goed naar Dan Zanes gekeken en geluisterd, tot en met de videoclips van Zanes toe. Op hun dvd leidt dat tot enigszins gênante taferelen, want je kunt bijna spreken van ordinair jatwerk, terwijl we tegelijkertijd moeten constateren dat Berkner “het” net niet heeft. Er wordt verschrikkelijk uitsloverig leuk gedaan voor kids, maar echt leuk wordt het helaas nergens. De liedjes zijn soms best aardig, maar ze vervelen wel erg snel allemaal. Alles bij elkaar vooral een irritante rip-off.

Mary Kaye – Spin Your Web

En dan was er tenslotte toch nog een zeer fraaie verrassing. Mary Kaye lijkt een kind van Dan Zanes, met dezelfde losse, swingende aanpak, en Natalie Merchant, want ze heeft net zo’n mooie volle warme stem. Jazzy, folksy, zelfs een beetje bluesy, met lekkere liedjes die je binnen de kortste keren zelf loopt te zingen. Spin Your Web is haar laatste cd en een absolute aanrader, ook voor volwassenen. Dit is een van die zeldzame albums waarvan je als ouder alleen maar blij bent als je kind ze honderd keer achter elkaar wil horen. Ook haar eerdere albums, I Sang It Just For You en Mouse Jamboree zijn absolute aanraders. En laat je vooral niet op het verkeerde been zetten door de knullig getekende hoesjes.

  • Peter Alsop – “Uh-Oh!” – Moose School Productions MS507CD

  • Peter Alsop – Wha’d’ya Wanna Do? – Moose Schoop Productions MS500CD

  • Dave Fromer – Shake a Hand – Dave Fromer Music

  • Paulette Meier – Come Join The Circle – LessonSongs

  • Two of a Kind and Friends – So Many Ways To Be Smart – Magillacutty Music M0011D

  • The Laurie Berkner Band – We are… – Razor & Tie 9301890912-9

  • Mary Kaye – Spin Your Web – Mary Kaye Music MKM3117

  • Mary Kaye – I sang it just for you – Mary Kaye Music MM1117

  • Mary Kaye – Mouse Jamboree – Mary Kaye Music MK2117