Waltzing Matilda is een liedje dat, anders dan je misschien zou verwachten, niet over walsen of dansen gaat, en ook niet over een meisje. Het gaat over een Australiër die in de bush altijd zijn plunjezak meesleept, die liefkozend Matilda wordt genoemd. Het nummer is min of meer het officieuze volkslied van Australië geworden, en het is aan die status te danken dat Eric Bogle, een import-Australiër (hij komt uit Schotland) er een bloedstollend anti-oorlogslied op baseerde – And The Band Played Waltzing Matilda.

Dat liedje werd vele malen door anderen uitgevoerd, en we laten hier drie fragmenten horen. Het eerste fragment is van Eric Bogle zelf, het tweede uit de indrukwekkende, kippenvelverwekkende acht minuten durende acapella versie van June Tabor, het derde fragment van de wat luidruchtiger Pogues, die er overigens net zo goed een zaal mee stil wisten te krijgen. De complete tekst van het lied vind je hier.

Dan hebben we als curiositeit nog het merkwaardige Tom Trauberts Blues van Tom Waits, waarin Waltzing Matilda zo ongeveer integraal is opgenomen. Tenslotte hoor je een fragment van een band die Waltzing Matilda speelt, en dat klinkt, na het liedje van Bogle, nog treuriger.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.