Aki Yli-Salomaki is een jonge Finse componist (nou ja, hij is inmiddels veertig) die werk schrijft voor orkest maar ook voor kleine ensembles en, zoals je op het album Valunta kunt horen in de compositie  Tiedät Kyllä miksi ook voor ensemble en elektronica. Zijn muziek wordt omschreven als “deep northern slow listening music”, en je kunt er wat van de grote Finse componisten in terughoren, maar ook wel wat Morricone, en zeker ook minimal music.

Langzaam schuivende patronen, muziek waarin op het eerste gehoor vrijwel niets of zeer weinig lijkt te gebeuren, maar als je langer en vaker luistert juist heel erg veel. Een echt groeiplaatje, dit album, met twee stukken voor orkest, Uneen en Speak, Memory, een stuk voor ensemble en elektronica en tenslotte Harhoja voor blazerskwartet en strijkkwartet. Muziek om rustig bij te gaan zitten en je helemaal aan over te geven.

En dan nog eens te luisteren, en nog eens, tot je volledig verslaafd bent aan deze muziek, haha. Maar serieus, zo werkt het wel een beetje, dat “slow listening” is wel degelijk to the point. En op een bepaald moment ga je de Finse meren en uitgestrekte bossen ook horen. Mooi mooi.

Luister hier naar een paar fragmenten:

Uneen...     
Speak, Memory     
Tiedät Kyllä Miksi     
Harhoja