Het Luikse platenlabel Homerecords.be begon als een folklabel, gespecialiseerd in accordeonmuziek, maar het heeft zich in de loop der jaren verbreed en het is nu een label geworden waar folkmuziek in de breedst mogelijke zin kan worden gevonden, van superieure avontuurlijke wereldfusie tot en met avantgardistische kamermuziek. Het kan zich inmiddels meten met grote labels als ECM of ENJA.

Aranis is een orkest dat zich in de hoek van de avantgardistische kamermuziek bevindt – voor hun album Made in Belgium II schreven diverse jonge Belgische componisten een compositie, en dat levert werk op dat soms tegen minimal music aanhangt, dan tegen avantgarde, dan weer tegen klassieke kamermuziek. Er wordt bovendien jazzy gespeeld, met een rock-houding, en er vliegen balkan-invloeden voorbij en wat al niet meer. Spannend en avontuurlijk is het in ieder geval van begin tot eind, en verrassend genoeg weet Aranis er ook een mooi uitgebalanceerd album van te maken, wat ongetwijfeld te maken heeft met hun fraaie strakke spel, en de spanningsboog die ze steeds weten vast te houden.

Aranis is een lekker gedreven, gepassioneerd orkest, en je kunt horen dat ze met enorm veel plezier spannende muziek maken, en dat ze het avontuur met een grote gretigheid aangaan. Voor dit, hun zesde album, schreef Peter Vermeersch SKIP XXI, Joris Vanvinckenroye Intermezzo II, Koen van Roy het humoristische Tolles Pferd (waar in het tekstgedeelte wat tekstflarden van bekende Duitse hits zijn verwerkt) en Aurélie Dorzée Funambul, en verder zien we nog Pierre Chevalier, Walter Hus, Kurt Budé, Ward de Vleeschhouwer, Ananta Roosens, Maarten van Ingelgem en Jan Kuijken op de lijst van componisten staan. Componisten die in hun handen mogen wrijven met zo’n band, want de uitvoeringen zijn altijd opwindend goed. En nogmaals: de kracht van Aranis zit ook en vooral in het feit dat ze er, ondanks de grote verscheidenheid aan componisten en composities, toch een uitgebalanceerd meesterwerk van een album van hebben gemaakt. Een subliem groeipareltje en een absolute aanrader.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren: