Het Weihnachtsoratorium is een klassiek meesterwerk dat tegen Kerst favoriet is in menig huis waar men al van klassieke muziek doordrongen is. Het is ook een mooi stuk voor mensen die beginners zijn op het gebied van de klassieke muziek, want Johann Sebastian Bach maakte met dit Oratorium een stuk muziek dat vooral bedoeld is om voor vreugde en vrolijkheid te zorgen.

Dat betekent zeker niet dat het maar een oppervlakkig, jolig stuk muziek is, integendeel, want Bach weet alles uit de kast te halen – soms kan het uitbundig en extravert gaan swingen, op andere momenten wordt het bijna intiem en teder. Bach maakt van Kerstmis, dat voor hem van Kerst tot en met Driekoningen loopt, een echt glorieus, diepgaand feest, uitbundig, maar ook met melancholie en liefde.

In dit derde luisterboek van Govert Jan Bach word je niet alleen stap voor stap door dit magnifieke meesterwerk van zijn naamgenoot geleid, waardoor je veel beter en intensiever naar de muziek gaat luisteren, hij vertelt ook achtergrondverhalen, gaat in op Bach’s versie van het Kerstverhaal, staat uitgebreid stil bij het Magnificat, een sleutelwerk voor Bachs vocale oeuvre, enzovoorts. De eerste twee cd’s vormen de inleiding (de vier fragmenten hieronder komen uit het begin van die inleiding), de andere twee cd’s gidsen je door alle delen. Daarnaast is er nog een boekje, en veel extra’s op de website van Uitgeverij Rubinstein.

Als je, ook als ongelovige, een bijzondere Kerst wil met een klassiek werk dat je Kerst op een opzienbarende manier tot een klassiek feest kan maken, koop dan dit luisterboek met vier cd’s.

  • Govert Jan Bach over het Weihnachtsoratorium en het Magnificat van Johann Sebastian Bach – Een hoorcollege vol muziekfragmenten met 4 cd’s – Uitgeverij Rubinstein – ISBN 9789047620235
  • Bestel het luisterboek hier bij een bekende webwinkel:Weihnachtsoratorium

Luister hier naar een paar fragmenten uit de introductie: