Hilarious Expedition is een dubbel-cd van Banabila met twee en een half uur verbijsterende muziek. Ik ben op muziekgebied wel wat gewend, maar hier heb ik vanaf de eerste minuut tot de laatste met open mond naar zitten luisteren. Fantastisch!

Daar zou ik het als recensent eigenlijk bij moeten kunnen laten, want muziek die zo moeilijk te omschrijven is moet je gewoon zelf gaan beluisteren. Toch valt er nog wel wat meer over te vertellen. Er worden veel straatgeluiden en andere geluiden gebruikt (bijvoorbeeld het verkreukelen van papier), en stemmen. Collages en knip- en plakwerk zijn in de muziek meestal niet aan mij besteed omdat het vaak erg gekunsteld en pretentieus klinkt, maar dat bezwaar valt hier helemaal weg, omdat de krachtige muziek die hier ontstaat staat als een huis.

Het doet soms wat denken aan de elektronische muziek van moderne klassiekers als Stockhausen of  Dick Raaymakers en soms aan Zappa in zijn instrumentale stukken, maar Banabila onttrekt zich feitelijk aan elke poging tot etikettering. De muziek die je hier hoort is eigenlijk geschreven voor films en theaterproducties, maar staat fier zelfstandig overeind als een uniek meesterwerk waar voor de avontuurlijke luisteraar ontzettend veel in te ontdekken valt. Vooral de overgangen zijn vaak heel fascinerend (hoe deed-ie dát nou weer?). Stevig, direct en toch ook gecompliceerd en gelaagd.

Een kleine waarschuwing is hier wel op zijn plaats – de muziek van Banabila is absoluut niet geschikt als achtergrondmuziek. Het commentaar van een huisgenoot die de krant zat te lezen loog er niet om: “kun je hier nou echt een uur lang naar luisteren?” (na een half uurtje), terwijl ik breed grijnzend zat te genieten. Een ander verbijsterd commentaar: “Wat is dít?” Terwijl er toch ook een boel humor in zit. Er mag gelachen worden.
Maar ik verzeker je dat deze cd voor iedereen met open oren een fantastische muzikale ontdekkingstocht betekent waar je heel lang mee zoet kunt zijn, want bij elke draaibeurt geeft deze muziek meer van zijn geheimen prijs. Een absolute topper!

Michel Banabila is een Amsterdammer die al een kleine twintig jaar muziek maakt, dus ik vrees dat we een kleine inhaalslag zullen moeten maken.

  • Banabila – Hilarious Expedition – Tapu Records TRBOP01