Een van de bestbewaarde geheimen in de hedendaagse muziek heet Banabila. Michel Banabila is een genie dat het ene na het andere meesterwerk aflevert dat vrijwel onopgemerkt aan het grote publiek voorbij lijkt te gaan. Zijn collega’s kennen hem gelukkig wel, dus je hoort regelmatig iemand als Eric Vloeimans op zijn albums spelen, en nu heeft hij een magnifiek album gemaakt met een fenomenale blazer die al net zo avontuurlijk blijkt te zijn ingesteld als Banabila zelf, Mete Erker.

Erker en Banabila traden in 2010 voor het eerst samen op in de openlucht dansvoorstelling Common Ground van Conny Janssen, en de eerste gezamenlijke opnames zijn te horen op de cd Fields of Flowers. Daarna speelden ze live samen in de theatervoorstelling Future Vodka Show. Route Planner laat het vervolg horen, hun studiosamenwerking, een magnifieke mix van avantgardistische, jazzy, filmachtige muziek, gekruid met elektronica. Het ene moment is de muziek melancholiek en dromerig, het andere moment scherp en retestrak. De spanningsboog staat overal even strakgespannen – je zit bij dit album als luisteraar van begin tot eind op het puntje van je stoel, want deze mannen weten muziek te maken die je nooit eerder gehoord hebt en die zo schitterend is dat je er alleen maar razend enthousiast van kunt worden.

Michel Banabila – keys, electronica, radio stemmen, percussie
Mete Erker – sopraan en tenor saxofoon, klarinet, basklarinet en stem
Gasten: Joshua Samson percussie, Rudi Sanders drums en Genetic Factor tapes.

Route Planner is verkrijgbaar als digitale download via iTunes en andere downloadportals, net als de andere albums van Banabila, die stuk voor stuk absolute aanraders zijn. Je kunt natuurlijk ook via www.banabila.com de prachtige gelimiteerde digipack aanschaffen (met foto’s gemaakt op een parkeerplaats tussen Dubai en Abu Dabi met behulp van een vlieger).

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

      route planner

      terra incognita

      skyscrapers