Een van de interessantste Amerikaanse componisten van de vorige eeuw was Charles Ives. Een eigenzinnige componist, die zich niet al te veel van de modes van de dag aantrok, soms zijn inspiratie uit volksmuziek haalde, maar die ook niet te benauwd was om echt op muzikaal avontuur te gaan. Die combinatie leverde soms de prachtigste juweeltjes op.

De symfonische werken die hij schreef worden nog regelmatig uitgevoerd, en soms word je verrast met andere pareltjes, zoals de vier Sonatas voor Viool en Piano die door de Belgische pianist Dirk Herten en violiste Annabelle Berthomé-Reynolds werden opgenomen onder de titel Con Slugarocko, wat de subtitel is van het tweede deel van Sonata no 4. “Children’s Day at the Camp Meeting”.

De stukken worden mooi uitgevoerd, met gevoel voor de subtiliteit die Ives kenmerkt, al heb ik bij Ives regelmatig het gevoel dat zijn werk nog beter door jazzmusici kon worden uitgevoerd dan door klassiek geschoolde muzikanten. Maar dat terzijde. De fijnzinnigheid van Ives’ kamermuziek komt hier in ieder geval uitstekend tot zijn recht, dat is het belangrijkste. Het is eigenlijk muziek die je laat op de avond bij kaarslicht met een glas wijn bij de hand moet genieten, en met een cd kun je dat uiteraard mooi realiseren.

  • Annabelle Berthomé-Reynolds, viool, Dirk Herten, piano – Charles E Ives – Con Slugarocko – Sonatas for Violin and Piano Nos 1-4 – White
  • Bestel de cd hier bij een bekende webwinkel: Slugarocko

Luister hier naar een paar fragmenten:

sonata for violin and piano no 2 - I autumn     
sonata for violin and piano no 3 - III adagio (cantabile)     
sonata for violin and piano no 4 - II largo - allegro (con slugarocko)