Eind 2014 kwam het sublieme mediterrane album Tariq van Jaume Compte Nafas Ensemble uit bij het Britse platenlabel Arc Music. Dat album bleek echter al veel eerder verschenen te zijn, en Compte bleek met zijn ensemble al weer een paar stappen verder op zijn muzikale ontdekkingsreis. Voda betekent water, en het is Jaume Compte’s muzikale reis door de Balkan, waarbij hij maar één traditioneel Balkannummer speelt, Ederlezi, dat hij overigens op een prachtige manier naar zijn hand zet, maar verder worden hier alleen composities gespeeld van Compte zelf.

Het Nafas Ensemble bestaat uit Jaume Compte op akoestische gitaar en oud, Enric Pastor op viool en viola, Dimitri Struchkov op cello en Wojtec Sobolewski op staande bas. Ze spelen Balkanmuziek alsof het moderne kamermuziek is, waarbij Compte ook goed lijkt te hebben geluisterd naar de grootmeesters van de minimal music. Er ontstaat daardoor iets geheel unieks – meeslepende, melancholieke muziek die eigenlijk nergens mee te vergelijken is. Prachtig. Muziek om je volledig aan over te geven.

Unieke wereldmuziek met verrassende aspecten – soms merkwaardige ritmes, vreemde overgangen, af en toe wringend samenspel dat toch precies klopt en daardoor ongemeen spannend is, en tegelijk lyrisch, vloeiend, en verrukkelijk meeslepend. Een man en een ensemble om nauwlettend te volgen!
En dit album is een absolute aanrader.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.