Toen ik het over mijn enthousiasme over Nederlandse electronische muziek had kreeg ik van een collega-muziekliefhebber de niet-begrijpende reactie: “maar dat gepiel met goedkope synthesizers, dat hebben we nou toch wel gehád?” Hier valt duidelijk nog heel wat uit te leggen, en nog een heel publiek te veroveren.

Electronische muziek is om te beginnen serieuze muziek, dat wil zeggen dat je deze muziek eerder in het vakje “modern klassiek” zult vinden dan bij “pop”, en sinds de eerste avonturiers op dit gebied, waarbij de Nederlanders een uitstekend figuur sloegen, blijft het een gebied dat uitermate interessant is om te volgen, want er wordt nog steeds zeer uiteenlopende, spannende en uiterst avontuurlijke electronische muziek gemaakt, zoals deze dubbel-cd met ruim twee uur muziek zeer overtuigend bewijst.

Soms, zoals in het eerste fragment, uit René Uijlenhout’s De Voorzienigheid, moet ik onwillekeurig denken aan een onvergetelijke scene uit de meesterlijke televisiereeks Heimat, waarin het hele dorp aan de radio gekluisterd zit omdat er een compositie te horen zal zijn van Hermann, die in het dorp nog steeds Herrmännchen genoemd wordt. Diep ontgoocheld druipt iedereen af als het om abstract klinkende electronische muziek blijkt te gaan. Iedereen, behalve de dorpsgek, die helemaal lyrisch roept: “Maar luister dan toch! Hier hoor je de beek achter de molen! Schitterend!” Zo is dit ook muziek voor luisteraars met open oren, die bereid zijn hun vooroordelen over muziek aan de kant te zetten.

Dan is er hier ongelofelijk veel te beleven, want van de zesentwintig composities die je hier te horen krijgt is er niet één zwak te noemen. De variatie is wel bijzonder groot, maar daarvoor is het ook een anthology. We hebben hier, om je een heel klein beetje een indruk te geven, uit vier stukken een fragment van 45 seconden geknipt, wat juist bij dit soort composities, die het vaak moeten hebben van een zorgvuldig opgebouwde spanningsboog, eigenlijk een doodzonde is. Maar toch, om je een klein beetje te laten proeven. En dan als de bliksem dat dubbelalbum aanschaffen, want dat is echt een absolute aanrader.

  • Anthology of Dutch Electronic Music 1999-2010 – Basta 3093042

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

      rené uijlenhoet - de voorzienigheid

      michel waisvisz - rupture part 3

      robert van heumen - stranger

      anne la berge - drive