Erik Voermans schrijft over muziek op een jaloersmakende manier, maar hij maakt zelf ook muziek, en weet in zijn eigen muziek de invloeden van alle groten in de muziek die hij zelf bewondert, van Zappa tot Stockhausen en Takemitsu te verwerken tot iets volstrekt unieks en eigens.

Zijn muziek zou je kunnen omschrijven als een soundscape, maar daar is de muziek veel te spannend en ook veel te geraffineerd voor. Alles in de composities van Voermans is in balans, waardoor je meteen op het puntje van je stoel zit.

Godenlicht is een album met vijf lange composities (nou ja, lang, het is maar wat je gewend bent – de kortste duurt ruim negen minuten, de langste ruim twintig), en drie van de vijf hebben de titel Lapland Music. Lapland music I heet Godenlicht, deel II Tread Softly Through Snow en deel III Das Unausdenkbare. De twee andere composities, Uaigneas en White Moon Black Moon hebben dezelfde verstilde poolsfeer, alsof ijspegels volstrekt helder in balans zijn gebracht en je naar het noorderlicht zit te luisteren. Ik weet het, het klinkt tamelijk absurd, maar dat zijn wel de associaties die deze muziek bij me oproept – heldere nachten, alles in evenwicht, hou je adem in.

De basis voor het album vormden opnames die overgebleven waren na de opnames die Voermans samen met trompettist Eric Vloeimans maakte voor het album Nocturnal Ghost Songs en een verblijf in Fins Lapland waar het noorderlicht, en de stilte die alleen werd doorbroken door het knerpen van de sneeuw onder zijn voeten, de inspiratie vormden voor Godenlicht. Een magnifiek album. Gewoon luisteren en aanschaffen, want op Spotify klinkt dit soort muziek maar half zo goed als op cd, en dan overdrijf ik niks.

  • Erik Voermans – met Eric Vloeimans – Godenlicht – Attaca 2019159
  • Bestel de cd hier bij een bekende webwinkel: Godenlicht

Luister hier naar een paar fragmenten:

erik voermans - lapland music I godenlicht     
erik voermans - lapland music II tread softly through snow     
erik voermans - white moon black moon     
erik voermans - lapland music III das unausdenkbare