Strijkers, een trombone en veel percussie, geworteld in Braziliaanse tradities, en dan niet meteen de tradities die wij met Brazilië associëren, zoals samba en bossan nova. Als de componist en percussionist Caito Marcondes zijn gang gaat gebeurt er iets veel avontuurlijkers, al is het alleen al door die opmerkelijke combinatie van strijkers en trombone, die verbluffend mooi uitpakt.

De Belgische trombonist Sebastian Semal benaderde Marcondes een paar jaar geleden met de vraag naar de partituur van de muziek die hij in Amerika had opgenomen voor trombone, strijkkwartet en percussie. Dat mondde uit in de groep Passarim, en wat die band deed beviel Marcondes zo goed dat hij mee ging spelen, met dit fantastische album als uiteindelijk resultaat.

Niet alle composities die je hier hoort zijn van Marcondes, maar soms kun je juist aan een standard als As Time Goes By heel goed horen waar het bij deze muziek om draait – de compositie lijkt helemaal uit elkaar geschroefd en weer op een onnavolgbare manier terug in elkaar gezet, waardoor je als luisteraar ineens weer volledig op scherp zit te luisteren. De composities van Marcondes zijn magnifiek, maar je kunt hier als luisteraar niet lui achterover blijven leunen – je zult wel enige moeite moeten doen om deze schitterende muziek te veroveren en de rijkdom ervan ten volle te ontdekken. Een album om vaak te draaien dus, en steeds meer details te ontwaren in dit unieke gevarieerde meesterwerkje. Subliem!

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.