Fie Schouten is een van de drijvende krachten achter het Basklarinet Festijn. De editie 20/21 “Percussie ff wordt met dank aan de pandemie deels uitgesteld en verschoven, maar er komen wel al twee cd’s uit die de liefhebber al wat kan opwarmen en enthousiast maken.

De eerste is Nature van Fie Schouten, met kamermuziek voor (bas)klarinet, met zes schitterende moderne stukken die allemaal naar de natuur verwijzen. Dat begint al met de eerste compositie Calling uit 2015 voor solo basklarinet van “componist des vaderlands” Calliope Tsoupaki die naar de zee verwijst.

Vogels waren voor Olivier Messiaen een eindeloze inspiratiebron, en dat hoor je terug in zijn Abime des oiseaux uit 1940. Bij Georges Aperghis gaat het over de sterren, en in zijn Façade-Trio kun je horen waarom het thema van het Basklarinet Festijn dit jaar percussie is, want de percussie voegt hier echt wat toe aan de twee duellerende basklarinetten. De wolken en de maan komen in andere composities ook nog aan bod.

Denk vooral niet dan de basklarinet alleen donkere, sombere klanken kan voortbrengen, want dit album laat horen dat de wereld van de basklarinet net zo wijds is als de natuur die hier bezongen wordt. Een juweel van een album, dat doet verlangen naar de live optredens. Maar het album is voorlopig een heel mooi alternatief.

Luister hier naar een paar fragmenten: