The Ghent Folk Violin Project, afgekort tot GFVP, is niet bepaald een bandnaam die meteen nieuwsgierig maakt, maar de muziek die dit gezelschap maakt zorgt er voor dat je meteen na eerste beluistering de naam van de band in je oren knoopt om hem nooit meer te vergeten.

De Belgische folkveteraan Wouter Vandenabeele, violist en mandolinespeler en allroundmuzikant en componist, bekend van onder veel meer Olla Vogala, Ambrozijn en internationale samenwerkingsorkesten als Brared Ataï en Zuiderwind, duikt steeds op als er iets interessants gebeurt in de Belgische folk, en hier heeft hij een gezelschap bij elkaar gebracht van drie jonge violisten, een gitarist en een zangeres, die samen iets unieks maken.

Moderne kamermuziek, folk, maar er zijn ook jazzy invloeden, er zijn sporen van muziek van over de hele wereld terug te vinden, en traditie en nieuwe muziek versmelten op een perfecte manier. Bovendien zijn het niet alleen de vioolarrangementen die de passie in deze muziek brengen, maar ook de zang van Hanneke Oosterlijnck, die ook de teksten schreef. Violiste Anouk Sancuk componeerde een nummer, terwijl Vandenabeele veel van de andere composities voor zijn rekening nam. De oude muziek die je hier ook hoort is steeds op een verrassende en buitengewoon spannende manier gearrangeerd door Vandenabeele of de band (die verder bestaat uit Lotte Remmen op viool en tweede stem, Naomi Vercauteren op viool en Jeroen Knapen op gitaar en tweede stem), en ze weten er op deze manier een bijzonder fraai, uitgebalanceerd album van te maken dat oud en nieuw perfect in balans weet te houden, en waarbij je als luisteraar steeds zeer aangenaam verrast wordt.

Luister maar eens naar de openingsminuut van het Moordlied (een traditional die door GFVP is gearrangeerd) of naar Vandenabeele’s Valse vigilante. Een subliem, avontuurlijk folkalbum en een absolute aanrader. Nu alleen nog een andere bandnaam.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.