In C is een stuk van de minimal music-pionier Terry Riley uit 1964. Het stuk bestaat uit 53 geordende patronen. De musici herhalen die patronen zolang ze willen en gaan dan door met het volgende patroon. Terry Riley gaf als instructie dat elke musicus nooit te ver achter of voor de anderen moest zijn. Dat gaf dus een behoorlijke mate van vrijheid. Dan ga je voor een uitvoering ook op zoek naar een ensemble van soloisten.

Voor IN C // 20 SONNEURS werd een cirkel gemaakt van twintig individuele platformen. In C werd niet geschreven voor bepaalde instrumenten – als het instrument maar in staat is om het patroon te spelen kan het meedoen. Zo stelde Erwan Keravec een ensemble samen van twintig blazers, waarbij de timbres mooi bij elkaar aansluiten en de patronen fraai in elkaar overvloeien.

Keravec veroorloofde zich nog wat vrijheden – zo voegde hij vier handsirenes toe ergens halverwege om een chaotisch moment te benadrukken en liet hij de musici op twee punten stampvoeten. De patronen werden verder verdeeld in twee delen, een in C en een in G. De details betreffende de instrumenten laat ik hier verder voor wat ze zijn, maar ik wil wel kwijt dat ik vind dat Keravec van het tijdloze stuk van Riley een schitterende nieuwe versie op de wereld heeft gezet.

  • Terry Riley / Erwan Keravec – In C / 20 Sonneurs – Buda Musique – distr Xango
  • Bestel de cd hier bij een bekende webwinkel: In C – 20 Sonneurs

Luister hier naar een paar fragmenten (begin, ergens halverwege en het eind):