Le Grand Sbam is een Frans orkest en theatergezelschap dat nergens mee te vergelijken valt. Je zou eigenlijk gewoon op hun Grand Sbam-website moeten gaan kijken om daar even een paar video’s te bekijken om en idee te krijgen van de krankzinnige manier waarop ze hun muziek af en toe presenteren (kijk naar de video van Nephesh en je ziet meteen wat ik bedoel), maar laat je daar vooral niet te veel door afleiden en luister ook goed naar hun muziek, want die is ook heel erg goed.

In geen enkel hokje te plaatsen, fel en subtiel, alle kanten op stuiterend en tegelijk soms heel melancholiek, buitengewoon avontuurlijk, spannend en bijzonder humoristisch, agressief en poëtisch, alles zit er in. Elektrische en akoestische geluiden worden naast elkaar ingezet, je hoort virtuoze musici aan het werk die adembenemende stunten uithalen en die even later in stilte ook hun meesterschap tonen.

Furvent is een album waar je even de tijd voor moet nemen, want hier zit zo onvoorstelbaar veel in, daar ben je als luisteraar wel even zoet mee. Fantastisch!

Luister hier naar een paar fragmenten, het eerste fragment is het begin van het bijna twintig minuten durende openingsnummer, het derde het slot van de afsluiter van het album:

le grand sbam - la trace     
le grand sbam -yi yin i li - le feu     
le grand sbam -choon choon