De Italiaanse klarinettist Luca Luciano zou je een klarinetvernieuwer kunnen noemen, want hij gaat met de klassieke klarinet de grenzen verkennen. De klarinet is een instrument dat we vooral ook kennen als de weemoedbrenger in de klezmermuziek, het instrument bij uitstek om melancholie mee uit te drukken, maar bij Luciano is daar vaak weinig sprake van – hij onderzoekt juist de andere aspecten van de klarinet, en dat kun je goed horen in zijn nieuwe album, waarin hij een aantal stukken voor soloklarinet heeft opgenomen die geschreven zijn door de grootste componisten van de twintigste eeuw, zoals Igor Stravinsky, John Cage, Messiaen en Luciano Berio.

Maar luister ook eens wat hij doet met Gershwin’s Summertime, dat weliswaar niet voor soloklarinet geschreven werd, maar dat van Luciano een wel heel opmerkelijk arrangement meekreeg, waardoor het zich gemakkelijk staande kan houden naast de grootheden die ik zojuist noemde.

Ik heb hier al eerder kort aandacht geschonken aan een van Luciano’s eerdere albums, Partenope, met muziek die hij zelf had geschreven voor soloklarinet, en daar kon je al goed horen wat deze man vermag op dit instrument. Het is ook bijzonder dat je rustig een hele tijd alleen naar die ene klarinet kunt luisteren zonder dat het ook maar een moment gaat vervelen.

Er staan ook nog wat verrassingen op dit album, want de composities van Osvaldo Lacerda kende ik bijvoorbeeld nog niet, en de stukken van Arnold, Miranda en Santoro blijken ook juweeltjes te zijn. Zo leer je niet alleen de grote componisten eens van een iets andere kant kennen, je ontdekt ook nog wat geheime pareltjes. Een heerlijk album voor iedereen die van modern klassiek houdt.

Luister hier naar een paar fragmenten:

luca luciano - lacerda - melodia     
luca luciano - arnold - fantasy     
luca luciano - gershwin - summertime