Ludwig van Beethoven schreef vijf pianoconcerten in Wenen tussen 1795 en 1809, en het zijn alle vijf parels in het genre, om niet te zeggen mijlpalen. De dialoog tussen piano en concert wordt in de vijf concerten op verschillende aangepakt, en dat alleen al is fascinerend om naar te luisteren. Luister bijvoorbeeld eens goed naar het derde, het enige van de vijf in mineur, waarin de piano echt als solo-instrument wordt ingezet binnen de symfonie. Alle registers worden opengetrokken, en je zit met open mond te luisteren.

Nummer 4 begint dan weer als een stil, bedachtzaam gesprek tussen piano en orkest dat zich kalm ontwikkelt en waar je ademloos naar kunt luisteren. Elk concert heeft zo zijn eigen aantrekkingskracht en zijn eigen betovering.

Pianiste Margarita Höhenrieder heeft de vijf pianoconcerten de afgelopen jaren met verschillende dirigenten en verschillende orkesten opgenomen in München, Essen, Bad Kissingen en Bamberg. Het vijfde moest helaas zonder publiek worden opgenomen vanwege Covid-19. Zij zegt dat ze al haar hele leven Beethoven prefereert boven Chopin en de Schumanns, en dat ze met de muziek is meegegroeid. Ze heeft het gevoel dat ze de pianoconcerten nu bezielder en reflectiever kan spelen dan ooit eerder.

Het tweede en derde concert nam ze op met als dirigent Leon Fleischer, die dertig jaar eerder haar leraar en mentor was, en die zelf ook een legendarische Beethovenvertolker is. Het eerste concert was onder leiding van Fabio Luisi, met de Staatskapelle Dresden, nummer 4 met Martin Haselböck en de Bamberger Symphinker en nummer 5, dat eigenlijk een symfonie is, met Bruno Weil en het Bayerische Staatsorchester..

Fantastische opnames, waarbij vooral het warme, virtuoze en kristalheldere spel van Höhenrieder opvalt, en de voortreffelijke wisselwerking met dirigent en orkest, telkens weer. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit eerder zo intens heb genoten van deze vijf pianoconcerten.

Daar komt nog wat bij, want bij elke dvd zit ook nog bonusmateriaal, en ik kan je alleen maar met klem aanraden dat ook te bekijken, want het is allemaal zeer de moeite waard – op de eerste dvd is dat een portret van Margarita Hohenrieder, op de tweede dvd zijn het opnames van repetities met Leon Fleischer, en op de derde dvd vind je dan nog een gesprek tussen Höhenrieder en Bruna Weil van een kwartier. en Hohenrieder en Martin Haselböck die praten over Pianoconcert nummer 4.

Doosje met drie dvd’s plus boekje – een voorbeeldige uitgave. Absolute aanrader. Het motto van platenlabel NO-Te is overigens: “Make classical music sexy again!” Loffelijk streven, toch?

 

margarita hohenrieder