Bassist Vincent Noiret componeert bijzondere muziek, soms alleen voor zijn bas, maar op andere momenten speelt hij er de “chitarra battente” bij, een licht klinkend gitaartje, of begint hij zonder woorden te zingen. Scatten kun je het niet noemen, maar wat wel? Ik moet bekennen dat hij me al helemaal mee had bij de eerste minuut van zijn ouverture. Luister maar even mee als je wil:

vincent noiret - ouverture     

Met zijn Inside Journey probeert hij zijn werk als fysiotherapeut en de helende kracht die muziek volgens hem heeft te combineren. Mocht je dit wat vreemd in de oren klinken, luister dan gewoon naar de muziek, want wat Noiret doet is eerlijk gezegd verbazingwekkend – hij kan een simpele bassolo tot een lyrisch stukje muziek maken waar ik volledig op weg kan drijven, terwijl hij op andere momenten met simpele middelen juist heel stimulerende en energieke muziek maakt waar je van opgepept raakt. En dat muziek wat met je doet, dat bewijst hij met dit album zonder meer.

De innerlijke reis van Noiret is wat mij betreft als avontuurlijke muzikale reis volledig geslaagd, want het is een album waar je al snel verslingerd aan kunt raken, terwijl de muziek op momenten bedrieglijk eenvoudig lijkt. Maar dat is schijn, want Noiret heeft hier een verfijnd meesterwerkje gemaakt dat nergens mee te vergelijken is. Luisteren dus, en vooral blijven luisteren.

Luister hier naar nog een paar fragmenten:

vincent noiret - i live and i laugh     
vincent noiret - so i say     
vincent noiret - waltzing the suns