Osa7029 is de geheimzinnige bandnaam waarachter de Finse componist Aki Yli-Salomäki schuil blijkt te gaan. Het album dat hij onder die naam uitbracht heeft als titel gewoon de titels van de drie composities die je hoort, Roots, Branches en Cones. Drie lange stukken met muziek die rustig en kalm meanderend , met lange lijnen voort lijkt te schrijden.

Als je wat beter luistert blijkt er toch elke minuut erg veel te gebeuren aan verschuivingen in melodie, klank en ritme. Subtiel, maar daardoor misschien juist wel veel mooier. Daardoor overstijgt deze muziek het etiket “soundscape”, dat je het bij oppervlakkige beluistering wellicht wat te gemakkelijk zou toekennen.

Dit is muziek die aansluit bij de grote Finse en noordelijke componisten als Sibelius, maar ook bij een minimal music-meester als Michael Nyman. De violen van Jonas Petersen bepalen het geluid van Roots en Cones, terwijl in Branches de vibrafoon van Max Gaertner subtiel opduikt. De rest van de muziek wordt gemaakt door de componist zelf.

Muziek waarin op het eerste gehoor weinig lijkt te gebeuren, maar waarin bij nadere beluistering ongelofelijk veel te ontdekken valt. Een bijzonder meesterwerkje.

Luister hier naar een paar fragmenten:

osa7029 - roots     
osa7029 - branches     
osa7029 - cones