Ouden is een Fins duo bestaande uit de klassieke componist Aki Yli-Salomäki en de barokzangeres Debi Wong. Bijzondere zang wordt hier gecombineerd met retro-elektronica en klassieke strijkers, met als resultaat een unieke nieuwe muziek die je nauwelijks onder een etiket kunt vangen. Je kunt je soms nauwelijks voorstellen dat je hier met klassiek opgeleide musici rte maken hebt, want ze zijn hier met zijn tweeën duidelijk op avontuur.

Debi Wong, die ook artistiek directeur is van re:Naissance in Vancouver BC en die afwisselend in Vancouver, New York en Helsinki woont, schreef de teksten. Ze werkte eerder samen met de Noorse luitspeler Solmund Nystabakk als het duo White Sparrow.

Het album begint met het nummer Embers en het eindigt met een andere versie van hetzelfde nummer onder de titel Glowing the embers. Dat mogen ze van mij vaker doen, want daar wordt het nummer alleen maar intrigerender van. Het maakt het album overigens ook op een mooie manier af en rond. Een fascinerend plaatje waar ik nog lang niet op uitgeluisterd ben.

Luister hier naar een ¨paar fragmenten: