Quark is de naam van een verbazingwekkend Belgisch duo dat muziek maakt die helemaal nergens mee te vergelijken is, maar de twee lijken alle avantgarde en betere rock van de afgelopen halve eeuw geabsorbeerd te hebben om er hun volstrekt eigen meesterlijke, geniale nieuwe muziek mee te maken.

Alles draait om de trombone van Adrien Lambinet en de drums van Alain Deval, en vooral ook wat ze met die instrumenten doen met behulp van elektronica (beide) en laptop (Deval). Producer Gil Mortio springt ook nog bij met gitaar, bas, keyboards, percussie en programmeren, en er zijn nog een paar gasten die de muziek op momenten nog net iets meer gelaagdheid geven, zoals het MP4 String Quartet dat op vier van de negen tracks meespeelt, het Lion’s Magic Choir dat bij Le Lion wordt ingezet, zangeres Anu Junnonen die van Waltz for Eric een bloedstollend mooi nummer weet te maken en de stem van Garrett List in het eerste nummer.

Maar het zijn met name toch de waanzinnige composities van Lambinet (hij schreef verreweg de meeste) die het hem doen – je zit werkelijk met open mond van bewondering te luisteren naar de grandioze arrangementen, de ingenieuze tempowisselingen, de semi-chaos, de verschrikkelijk goed in elkaar zittende stukken, alle details die kloppen, de spanning, de opwinding, en de sensatie van het avontuur, want dit is onontgonnen gebied, en dit is ook muziek waar je vaak naar moet luisteren voor je alle geheimen hebt doorgrond. Een subliem meesterwerkje, dames en heren, en een absolute aanrader!

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.