Soms gebeuren er dingen die te vluchtig en bijna te onzichtbaar zijn, waardoor ze weer verdwenen zijn voordat ze het publiek hebben gekregen dat ze verdiend hadden. Roodhapje is daar een goed voorbeeld van. Roodhapje is een opera voor kinderen. Dat is al een beetje merkwaardig, want daarmee reduceer je je publiek meteen al op een vrij drastische manier, terwijl je in dit geval rustig kunt zeggen dat de opera geschikt is voor de jeugd van 8 tot 88 jaar (zoals stripblad Robbedoes zichzelf lang verkocht).

de wolf

Daar komt dan nog bij dat de opera maar één kort seizoen door Holland Opera is opgevoerd. Het enige dat er nu nog van over is, is een dvd met cd die je bij Holland Opera kunt bestellen. Roodkapje heeft dan wel zeer lovende recensies gekregen, met vier sterren in zowel de Volkskrant, NRC Handelsblad en de Theaterkrant, maar toen ze een zeer prestigieuze prijs kregen, de juryprijs van de Young Audiences Music Award 2016 in de categorie: Best Opera, die werd uitgereikt in Noorwegen door een internationale jury, bestaande uit critici en programmeurs van verschillende Europese operahuizen, leverde dat niet meer dan een miniem berichtje ergens achter in de krant op.

foto marieke kamperman

Dat is bijzonder jammer, want deze opera verdient meer aandacht en vooral veel meer publiek. Roodkapje is door Imme Dros omgetoverd tot een meisje dat net als alle andere meisjes van nu ook make-up wil, altijd met haar mobieltje in de weer is en absoluut niet klein gevonden wil worden. Ze ontmoet in het bos meneer Noordeloos, de wolf uiteraard, die haar naam constant verhaspelt tot Roodhapje. De kern van het Roodkapje-verhaal blijft verder aardig overeind, maar er wordt met veel humor toch een behoorlijk andere draai aan gegeven, met een wat robuustere rol voor Roodkapje zelf.

de muziek

De muziek van Steven Kamperman speelt daar perfect op in – die is spannend, met elektrische gitaren als dat uitkomt, maar ook met melodisch slagwerk, en een wolf die lekker mag huilen naar de maan. En ook hij gooit er wat grappen tegenaan, als hij bijvoorbeeld het bekende roodkapje-kinderliedje even citeert. Tekst, muziek, beeld, alles speelt hier op een perfecte manier samen om er een geweldige voorstelling van te maken – dit is echt opera van deze tijd, opera waarmee je kinderen en volwassenen van het idee af kunt helpen dat opera saai en suf zou moeten zijn – dit is spannend en vooral ook heel erg leuk.

Dus doe die inhaalslag en koop die dvd met cd – je zult er geen spijt van hebben.

Luister hier naar een paar fragmenten: