Stretto Duo is een vrij ongewoon duo – cello en accordeon, maar deze twee instrumenten blijken verbazingwekkend goed samen te gaan, en er blijkt bovendien vrij veel geschreven te zijn voor deze combinatie. En als je dan een gepassioneerd, virtuoos duo als de Franse celliste Catherine Strynckx en de Portugese accordeonist Paulo Jorge Ferreira die stukken laat spelen heb je dus goud in handen, zo blijkt.

Ze spelen composities van Mikhail Bronner (The Garden of Dreams uit 1997), een hedendaagse Russische componist, van de Finse componist Ilkka Kuusisto (het driedelige Hymns uit 1999), In Croce uit 1992 van de befaamde Russische componiste Sofia Gubaidulina, en het titelnummmer van het album, Escape uit 1997 van Patrick Busseuil. Het meest recente stuk vond ik zelf meteen ook het prachtigste van het hele album, en dit Touch uit 2020 werd geschreven door accordeonist Paulo Jorge Ferreira. Het lijkt me een meer dan uitstekend idee om een volgend album geheel met eigen composities te vullen.

Maar dit kleine uur hedendaagse klassieke muziek voor accordeon en cello was hoe dan ook een grote verrassing, en van begin tot eind subliem. Prachtige stukken, met passie en overtuiging gespeeld. Magnifiek.

Luister hier naar een paar fragmenten: