De Portugese componist Nuno Còrte-Real (geboren in 1971) raakte gefascineerd door de muziek van de Britse renaissance-componist John Dowland, die leefde van 1563 tot 1626. Zijn project Time Stands Still is een opmerkelijke poging de liederen van Dowland en zijn eigen composities bij elkaar te brengen. De titel is wat dat betreft niet echt gelukkig gekozen, want de tijd staat hier juist absoluut niet stil – de muziek van Dowland wordt met het uiterste respect behandeld, maar tegelijkertijd weet Còrte-Real er met zijn arrangementen op een subtiele manier bijna eigentijdse muziek van te maken.

De instrumentale prelude en tussenstukken leveren bovendien op een bijzondere manier commentaar op de liederen van Dowland en versterken die daardoor ook. Het afsluitende stuk heeft een titel die ontleend is aan een gedicht van Fernando Pessoa: “I know not what tomorrow will bring“. Corte-Real heeft die toekomst in ieder geval al een stukje mooier en spannender gemaakt door het boeiende gesprek dat hij hier is aangegaan met zijn voorganger Dowland.

Sopraan Ana Quintans en Ensemble Darcos voeren alles perfect uit, wat dit tot een subliem album maakt, waarin je steeds meer blijft ontdekken – de wisselwerking tussen de Portugees van de eenentwintigste eeuw en de Britse renaissance-componist van ruim vierhonderd jaar geleden is boeiend van de eerste tot de laatste minuut.

  • Time Stands Still – John Dowland – Nuno Còrte-Real, met Ana Quintans en Ensemble Darcos – Artway – distr Xango
  • Bestel de cd hier bij een bekende webwinkel: Time Stands Still

Luister hier naar een paar fragmenten:

mr sergio azevedos prelude     
come again sweet love doth now invite     
time stands still     
i know not what tomorrow will bring