Flin van Hemmen en Jozef Dumoulin speelden jaren gelden samen in een akoestisch jazzkwartet, maar in de loop der tijd verschoof hun aandacht naar abstractere muzikale avonturen, en daarin vonden ze elkaar ook weer. Tijdens de pandemie begonnen ze elkaar uit de dagen door elkaar muziek- of geluidsfragmenten toe te sturen, waar de ander dan steeds iets aan toevoegde.

Dat leverde verrassende resultaten op, want grenzen zijn er niet voor deze twee, dus tussen Parijs en New York, hun woonplaatsen, gingen stukken audio heen en weer met piano, percussie, keyboards, veldopnames, sampling, elektronische programmering enzovoorts, en steeds werd er iets aangepast of zelfs getransformeerd. De wisselwerking was duidelijk spannend en avontuurlijk, en het resultaat is dat ook.

“New Dance Moves” is de ondertitel van dit uitzonderlijke album, en je zult er eerst even een paar keer naar moeten luisteren voor je dansbewegingen zich soepel naar deze muziek zullen voegen, maar het is de moeite waard om het te proberen. Ik raakte na de eerste draaibeurt al lichtelijk verslaafd aan dit opmerkelijke album, moet ik bekennen. Wat mij betreft mogen Van Hemmen en Dumoulin nog veel vaker audio heen en weer gaan sturen.

Luister hier naar een paar fragmenten: