Zefiro Torna is een Belgisch ensemble gaat terug in de tijd, naar de zeventiende eeuw en de broken consort muziek uit die periode. Alleen herinterpreteren zij die muziek op een manier die de muziek volstrekt tijdloos maakt, waardoor de melodieën die door fluitist Jowan Merckx gecomponeerd werden naadloos binnen die traditie blijken te passen.

De arrangementen zijn door de componisten Marnix de Kat en Matin Valcke gemaakt voor fluit, viool, viola de gamba, violone, harp en luit, en je hoort er barokmuziek in doorklinken en sporen van traditionele muziek uit heel Europa.

Het zit allemaal ongelofelijk goed in elkaar, waardoor je als luisteraar meer dan één draaibeurt nodig hebt om alle finesses van deze muziek te doorgronden. Laat je niet op het verkeerde been zetten door de traditionele klank, want je hoort hier zelfs sporen van minimal music in terug, en de wisselwerking en het samenspel zijn fenomenaal. De muziek klinkt het ene moment opgewekt, dan weer melancholiek, en je weet nooit in welk tijdperk je je eigenlijk bevindt. In de tijdloze wereld van sublieme muziek, zeg ik dan maar.

Luister hier naar een paar fragmenten:

L' Envie d'être Samedi & la Cuite prise     
Time Crawls -When It Should Fly-     
Klapka & les oiseaux à l'aurore