Boelo Klat is een Groninger pianist die binnen een jaar drie albums uitbracht – de man zit blijkbaar in een creatieve flow waar wij als luisteraar mooi ons voordeel mee kunnen doen. Nummer drie, Klatwerk3, is opgenomen met een klassiek jazztrio, waarvan pianist Klat zelf het middelpunt vormt. Hij wordt bijgestaan door bassist Rico de Jeer en drummer Ancel Klooster en ze klinken hier ook echt als een klassiek jazztrio. Dat wil zeggen – op het eerste gehoor.

De cd is kaal opgenomen. Dat wil zeggen dat je het gevoel krijgt dat je zo’n beetje naast de muzikanten in hun oefenruimte zit en dat ze speciaal voor jou even hun muziek maken. Heel direct en puur dus. De kracht van Klat is wat mij betreft zijn merkwaardige stroefheid die ervoor zorgt dat er constante spanning op al zijn composities zitten en dat je steeds vreest dat hij uit de bocht vliegt. Dat gebeurt nooit, maar het is wel die vreemde Groninger stugheid (waar je even doorheen moet kijken om te zien dat het eigenlijk geen stugheid is) die je als luisteraar steed alert houdt.

Het mooie van deze derde cd op rij is ook dat je een paar composities opnieuw tegenkomt, en dat ze hier opnieuw verrassend anders, maar al net zo fris klinken. Het loont dus zeker de moeite om Klat eens live te gaan zien, want dan klinkt hij ongetwijfeld weer anders. En we hopen dat de creatieve flow nog even mag aanhouden, en dat we binnenkort weer met een iets ander gezicht van Bolelo Klat mogen kennismaken.