Toevallig kwamen er ongeveer gelijktijdig twee cd’s onze kant op die een merkwaardige gemeenschappelijkheid hebben, al zijn het totaal verschillende platen van totaal verschillende mensen. Het gaat hier om een typisch Nederlands fenomeen dat we het beste kunnen omschrijven als de kleinkunstpiano. Kleinkunst is iets typisch Nederlands – het heeft net wat meer pretentie dan cabaret en is daardoor vaak ook iets minder leuk. Kleinkunstenaars hangen wat ongemakkelijk tussen de singer/songwriter en de cabaretier in, en ze zijn vrijwel onmiddellijk te herkennen aan de bijbehorende manier van pianospelen. Bij beide hier te bespreken cd’s werd er bij ons na een paar minuten bijna kreunend verzucht: “oh nee hè, niet weer een kleinkunstpiano…”

Maarten van Roozendaal is de extravertere van de twee. Naast de kleinkunstpiano heeft hij nog een andere handicap – hij heeft een stem die erg op die van Freek de Jonge lijkt, en bovendien ook vaak diens dictie. Theo Nijland maakt introvertere liedjes, maar ook hier is het kleinkunstgehalte bijzonder hoog. Jammer, want als je door de arrangementen en de presentatie heenluistert hebben beide heren wel degelijk het een en ander te bieden. Kritische en grappige teksten bijvoorbeeld, en fraaie liedjes. Je kunt ook horen dat beide heren in een zaal waarschijnlijk bijzonder te genieten zijn. Een optreden is, vermoeden wij, een aanrader. Al zijn we benieuwd naar welke kant hun aanpak dan doorslaat – zien we een uitstekende singer/songwriter, of een gemankeerde cabaretier?

Maarten van Roozendaal treedt op dit moment op met een complete band, en dat zou wel eens precies het verschil kunnen uitmaken tussen lichtelijk irritant en goed, want de teksten zijn vaak zeer de moeite waard. Grappig en hard. Theo Nijland’s teksten zijn nog iets poëtischer, in de goede zin van het woord. Voor de teksten van beide heren dus niets dan lof, en ook de melodieën zijn meestal dik in orde. Het is alleen jammer dat je erg goed je best moet doen om door de presentatie heen te luisteren om de kwaliteit van deze heren te onderkennen.

Kijk even bij de links voor de speellijsten, en probeer vooral een optreden bij te wonen.