Dit jaar wordt Peter Koelewijn zeventig. Het is bovendien vijftig jaar geleden dat zijn allereerste en misschien wel grootste hit Kom van dat dak af Nederland veroverde. Tijd voor een boek dat de geschiedenis van die eerste echte nederlandse rockplaat vastlegt. En het is een schittterend boek geworden, geschreven door Peter Koelewijn en popjournalist Constant Meijers. Uiteraard wordt het boek afgeleverd met een cd, waarop niet alleen drie versies van het nummer staan, maar bovendien al het vroege werk van Peter en zijn Rockets, onder meer Marijke, het merkwaardige bombastische Speel die dans (met hilarisch koortje), het buitengewoon melige Veertig Rovers en veel meer. Heerlijke, energieke en opgewekte muziek die na al die jaren nog steeds staat als een huis.

De eerste opname van Kom van dat dak af was eigenlijk niet bedoeld om zo te worden uitgebracht, maar Co de Kloet, die toen een van de weinige muziekprogramma’s voor jongeren op de radio maakte (Tijd voor Teenagers) kreeg een proefpersing mee en draaide die meteen maar drie keer in zijn programma. Bovema’s directeur, die “die pokkeherrie” eerst helemaal niet uit wou brengen, ging overstag en in mei 1960 kwam het nummer de Veronica Top 40 binnen, in de ruwe demoversie van de auditie-opname. We gaan hier niet het hele verhaal vertellen (dan koop je het boek maar), maar laten wel fragmenten horen van de drie versies die op de bijgeleverde cd staan.

Na het onverwacht grote succes van de demoversie werd er in 1971 een echte goede studio-opname van het nummer gemaakt, die gelukkig de pure energie van het origineel goed weet vast te houden. De live opname is uit 1981, als Peter en zijn Rockets voor een laaiend enthousiast publiek laten horen dat ze live ook konden spetteren. Leuk leuk leuk. Een mooi stukje Nederlandse popgeschiedenis, voorbeeldig uitgegeven. Aanrader!

  • Peter Koelewijn en Constant Meijers – Kom van dat dak af – de geschiedenis van de eerste Nederlandstalige rock-‘n-roll hit – Uitgeverij Rubnstein – boek + cd – ISBN 978-90-476-09360

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.