De muziek van het Kora Jazz Trio kan het beste omschreven worden als wereldfusie, wat feitelijk net zo’n onbestemde parapluterm is als wereldmuziek. Met andere woorden – met zo’n etiket weet je nog niet om wat voor soort muziek het gaat.

Abdoulaye Diabaté is een Senegalese pianist, een jazzliefhebber die zich niets van muzikale grenzen aantrekt. Hij heeft een sterk gevoel voor melodie maar ook een stevige linkerhand waarmee het tempo stuwend wordt aangegeven.
Djeli Moussa Diawara komt uit Guinea, en is de broer van Mory Kanté. Hij is een virtuoos op de tweeëndertigsnarige kora en een fantastische zanger. Hij speelt de traditionele griottenmuziek perfect, maar deinst zeker niet terug voor flamenco, salsa of jazz.
Moussa Cissoko komt ook uit Senegal. Hij is een meesterpercussionist die al te horen was op opnames van Peter Gabriel, Jacques Higelin en Manu Dibango.

Samen vormen ze het Kora Jazz Trio, dat volstrekt natuurlijk en vanzelfsprekend klinkt, terwijl de combinatie van kora en piano alleen al opmerkelijk genoemd kan worden. Als je naar hun twee cd’s luistert val je van de ene verbazing in de andere, want ze spelen moeiteloos een stuk van Charlie Parker – “Now Is The Time”, dat ze overigens volledig naar hun hand zetten – maar ook een compositie van Thelonious Monk, “Rhythm’ning” dat ze op een volstrekt ontspannen manier los en strak tegelijk spelen, waardoor het een compleet nieuw nummer wordt. Ik zat zelf ook met open mond te luisteren naar Trenet’s La Mer, dat eerst heel herkenbaar gespeeld wordt, maar waar ze vervolgens op een onnavolgbare manier schitterend mee op de loop gaan.

Drie virtuoze muzikanten samen is nog geen garantie voor goede muziek, maar deze drie laten met name ook in hun eigen composities horen dat ze met zijn drieën iets geheel nieuws kunnen creëren, iets spannends en opwindends waar je als luisteraar meteen van in de ban raakt. Afrikaanse jazz die helemaal nergens mee te vergelijken is. Oren open en gewoon luisteren dus.

  • Kora Jazz Trio – Celluloid
  • Kora Jazz Trio Part Two – Celluloid

Kora Jazz Trio treedt binnenkort ook op in deze contreien:

  • 21 februari – de Doelen Rotterdam
  • 22 februari – Tropenmuseum Amsterdam
  • 23 februari – Zuiderpershuis Antwerpen
  • 24 februari – RASA Utrecht