Sentient betekent zoveel als “gevoelig”, maar als je bij de titel Sentient Cello een mierzoet of overmatig sentimenteel album verwacht kom je bedrogen uit. Erich Kory bezweert op het hoesje van deze cd dat alles wat je hoort honderd procent cello is, en niets anders. Dat zal een aantal muziekliefhebbers afschrikken, want “alleen cello”? Dat moet haast wel gaan vervelen na tien minuten.

Wat er in werkelijkheid met je gebeurt als luisteraar is dat je ruim een uur op het puntje van je stoel zit, in volle verbijstering luisterend naar wat er allemaal mogelijk blijkt te zijn met een cello. Soms klinkt het alsof er een gepassioneerd kamermuziekgezelschap zit te spelen, op andere momenten hoor je een rockmuzikant die energiek de mogelijkheden van het instrument aan het exploreren is, maar in beide gevallen hoor je prachtige muziek. Melodieus, melancholiek, energiek, spannend, gelaagd en heel erg mooi.

Kory weet zijn cello te laten zingen als een viool, maar hij gebruikt hem ook als een ritme-instrument waar een bas bijna niet tegenop kan, hij tokkelt, aait, en gaat de cello met volle overgave te lijf. In de opnamestudio zijn dan weer verschillende opnames samengevoegd, waardoor je soms het gevoel krijgt een heel orkest te horen spelen. Maar Kory doet nog meer dan dat – hij weet zelfs wind en donder te suggereren op zijn cello, en vogelgeluiden. Verbijsterend, maar, als gezegd, onvoorstelbaar mooi.

Als je met open oren naar muziek luistert en muziek voor jou niet in een overzichtelijk vakje hoeft te passen is dit de perfecte avontuurlijke, meeslepende muziek voor jou. Ruim een uur lang puur genieten, en de muziek is bovendien veel toegankelijker dan je zou vermoeden, swingend en zwierig. Fantastisch.

  • Erich Kory – Sentient Cello – Cello Vision Productions CVP 1903-1