Philip Kroonenberg is een Nederlandse singer/songwriter en gitarist die tegelijkertijd twee platen uitbracht. Only Just Begun is een soloplaat waarop Kroonenberg zingt en gitaar speelt (en soms ukelele en harmonica), Don’t Get Dressed is een album dat met een meer dan uitstekende band (al doet de naam van de band – The Magic Magicians – iets te veel denken aan de lullige Murph and the Murphtones uit de eerste Blues Brothersfilm) werd opgenomen. Als singer/songwriter en als folkmuzikant met bluesy trekjes is Kroonenberg onovertroffen. Hij kan zich meten met de besten uit binnen- en buitenland. De arrangementen zijn geweldig, hij heeft een plezierige warme stem en de melodieën zijn lekker. Een absolute aanrader, zou je zeggen.

Dat dacht ik ook toen ik beide albums oppervlakkig had beluisterd. Ik had er dan ook echt zin in toen ik ze voor de tweede keer opzette. Toen ik echter goed naar de teksten ging luisteren kwam er al snel wat kleine irritatie bovendrijven. Kroonenberg schrijft en zingt zijn liedjes namelijk in het Engels, en dat is een taal die hij duidelijk niet beheerst, waardoor er regelmatig een tenenkrommend steenkolenengels ontstaat. Bij elke draaibeurt nam de gêne toe, en het kromme Engels ging me zo ergeren dat ik bijna niet meer met plezier naar de muziek kon luisteren.

Het zal wel aan mij liggen, want ik ben nogal taalgevoelig, maar zelfs details als “Switch out the television” (in plaats van “off”) gaan me op den duur mateloos irriteren. En dan hebben we het nog niet gehad over zinnen als “I know I ain’t the first one for to let you down”, of “Now we spend our nights arguing each other down”. Als Nederlander kan ik best terugredeneren en begrijpen wat hij bedoelt, maar een Engelsman zal hier toch serieus zijn wenkbrauwen bij optrekken, vrees ik. En wat dacht je van deze cryptische zin: “Ain’t it a craze when you try to compare the way a dime is raised to how it’s spent over there”. En ik kan alleen maar instemmend knikken als ik hem hoor zingen “There’s something weird between us going on”.

Dringend advies: Philip, ga alsjeblieft in het Nederlands zingen! Want voor de rest zijn dit allebei topplaten die normaalgesproken ook als absolute aanraders zouden worden aangeprezen. Als je je niet stoort aan steenkolenengels kun je beide albums dan ook blind kopen.

  • Philip Kroonenberg – Only Just Begun – Sweet Jelly Music
  • Philip Kroonenberg – Don’t Get Dressed – Sweet Jelly Music