monongah...

kyle carey
- monongah

 

 

Het album Monongah van Kyle Carey begint met het titelnummer, en eerlijk gezegd vind ik dat het minst opmerkelijke nummer van het hele album - na dit nummer komt haar zang pas echt op gang, lijkt het, en worden de arrangementen pas echt sprankelend en avontuurlijk. Het lijkt wel of dat eerste nummer vooral bedoeld is om een wat groter publiek aan te spreken, maar dat pakt wat mij betreft averechts uit, want zeker in vergelijking met de rest klinkt het wat gemiddeld.

De rest is dan weer bijzonder mooi, waarbij de eigen liedjes van deze jonge Amerikaanse singer-songwriter opvallen door de mooie manier waarop ze een verhaal in een liedje weet te verpakken. Carey is een echte verhalenverteller, en haalt muzikaal haar inspiratie uit de Appalachen, uit de Amerikaanse folktradities en uit de Keltische tradities. Ze nam dit debuutalbum op in Ierland, Het album werd  geproduceerd door Donogh Hennessy (L¨nasa), met Pauline Scanlon (Lumiere) en Aoife Clancy (Cherish The Ladies) op harmony vocals, Cape Breton fiddler Rosie MacKenzie (The Cottars), Brendan Oĺ Sullivan (GrÓda), old-time fiddler Cleek Schrey, Appalachian expert John Kirk (Quickstep) op mandolin en banjo, en Trevor Hutchinson (Waterboys) op double bass. Dat zorgde in ieder geval voor een meer dan uitstekende en ge´nspireerde band, maar het is vooral Carey zelf die het doet.

Soms doet ze wat denken aan de zusjes McGarrigle op hun best, maar je kunt horen dat ze op heel verschillende plekken gewoond heeft - ze komt uit Alaska, zat in het landelijke New Hampshire op de middelbare school en woonde later in Cape Breton, ging de muziek van de Appalachen bestuderen, daarna naar Schotland, Gaelic studeren, om haar eerste album dus in Ierland op te nemen. Het resultaat is er ook naar, en verbazingwekkend genoeg klinkt het nog heel organisch en vanzelfsprekend ook. Amerikaanse verhalen worden hier schitterend verteld met een muzikale omlijsting die de geschiedenis van Europa in al zijn glorie meeneemt.
Een juweel van een album.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine