Als we de naam Ernst Reijsiger ergens tegenkomen is onze belangstelling meteen gewekt, want Reijsiger is niet alleen een buitengewoon goede cellist, hij is ook altijd op avontuur en hij speelt het liefst samen met andere muzikanten die ook virtuoos zijn en die bovendien ook geneigd zijn platgetreden paden te vermijden. Soms, zoals bij het project Lagu Lagu, speelt hij maar een bijrol, maar in dit geval heeft hij me wel degelijk op het spoor gezet van een fantastisch album.

Lagu Lagu is een project van zangeres Monica Akihary en gitarist Niels Brouwer. Het begon met een cassettebandje uit 1949 waar muziek uit de Molukse eilanden op stond. Dat maakte bij Akihary veel los, en ze gingen de traditionele liedjes op een losse manier opnieuw arrangeren. Brouwer is verantwoordelijk voor die arrangementen, waarbij de traditie nog wel doorklinkt, maar die vooral avontuurlijk en eigentijds klinken. Dat heeft voor een deel met de jazzy aanpak te maken, en met de fantastische muzikanten: als gezegd Niels Brouwer op gitaren, Victor de Boo op drums, Eric Calmes op bas, Ernst Reijsiger op cello en Sean Bergin op penny whistle en saxofoon.

Trage, melancholieke nummers horen we vooral, muziek waar de term meeslepend voor lijkt te zijn uitgevonden. En het is uiteindelijk de prachtige warme donkere alt van Monica Akihary waar we totaal voor bezwijken. Een mooie, rijpe, passievolle stem die je overtuigend meeneemt naar de Molukken, maar dan wel de Molukken van nu. En zelfs als de virtuoze musici even uit hun rol stappen en op Buane a als een geïmproviseerd koortje meezingen val je als luisteraar helemaal stil. Mooi mooi. Een juweel van een plaat met alleen maar hoogtepunten.

  • Lagu Lagu – Bromo 001  

terug naar de startpagina van moors magazine

»