De Waalse Didier Laloy is een van de beste en innovatiefste diatonische accordeonisten ter wereld. De laatste jaren is hij op ongelofelijk veel fronten en in veel bands actief, met een aantal verbluffend mooie cd’s als resultaat. Hij is wat lastig te volgen omdat hij ook voor verschillende platenmaatschappijen opneemt. Zo is er een aantal samenwerkingsprojecten op homerecords.be verschenen, onder meer met vier andere accordeonisten in Accordion Samurai, met gitarist Milann, of met pianist Jean-Christophe Renault. Zijn eigen soloprojecten worden over het algemeen uitgebracht op Wild Boar Music, en dat geldt ook voor het magnifieke maar enigszins ongrijpbare Noir’s.

Laat je vooral niet op het verkeerde been zetten door de titel van dit album, want donker, somber of deprimerend is deze muziek zeker niet, eerder speels, inventief, elegant en fijnzinnig. Laloy put uit genres als folk, jazz, musette, kamermuziek en verschillende soorten wereldmuziek, maar creëert vervolgens zijn geheel eigen muzikale universum. Je zou er bijna een nieuwe genrenaam voor willen uitvinden, want Laloy is eigenlijk nergens goed te plaatsen. Avontuurlijk, intelligent, grensverleggend, lyrisch, spannend, speels, lichtvoetig, serieus, melodieus, meeslepend, gepassioneerd, simpel en complex. Het zijn allemaal termen die perfect van toepassing zijn op de muziek die je op Noir’s kunt bewonderen.

Maar, zoals Ton Maas, die het album in de Volkskrant al terecht de maximale vijf sterren gaf, opmerkte, het is tegelijk ook muziek van een bedwelmende schoonheid. We laten hier vier korte fragmenten horen die geen enkel recht doen aan de schitterende spanningsbogen die Laloy en zijn kwartet weten op te bouwen en vast te houden, maar je krijgt wel een indruk van de unieke muziek van dit gezelschap. Naast Didier Laloy hoor je Kathy Adam op cello en zijn vaste begeleiders Pascal Chardome op akoestische gitaar en piano en Frédéric Malempré op percussie. Noir’s is een fenomenaal meesterwerkje en een absolute aanrader.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

      dromadaire

      marche

      valse musette

      abcd