Twee maal “Hollandse wereldmuziek”, al is dat misschien niet helemaal een goed etiket voor deze muziek. Meestal kun je bij de wereldmuziek die in Nederland gemaakt wordt goed horen dat we een multiculturele samenleving zijn, in ieder geval op muzikaal gebied, want de wederzijdse invloeden zijn vaak duidelijk hoorbaar. Bij deze bands is dat iets minder het geval.

Ördöngös

Michèle van Baaren kwam in 1985 tijdens een festival in Hongarije in de ban van Hongaarse muziek, en ze besloot een Hongaars trio op te richten. In het begin speelden ze Hongaarse langspeelplaten na, later gingen ze naar Hongarije om van plaatselijke muzikanten wat te leren. Het trio nam een cd op die laat horen dat ze de Hongaarse volksmuziek prima onder de knie hebben. Er wordt met verve gespeeld, maar het is allemaal erg traditioneel, zonder enige poging er iets nieuws aan toe te voegen. Muziek voor puristen en voor iedereen die houdt van traditionele Hongaarse volksmuziek.

Mäshräp

Oost Turkestan is een gebied dat door China is geannexeerd, en dat grenst aan Mongolië, Tibet en Kazachstan. Tussen 1958 en 1979 was het spelen van de eigen muziek, Uighur, verboden door de Chinezen, maar tegenwoordig bloeit de muziekscene weer. Zangeres Gülendem Abbas van Mäshräp is geboren in Oost Turkestan, net als haar man Kamil Abbas, die viool speelt, en nog wat regionale instrumenten als ravrap, dutar en gijak. Hun zoon Irfan bespeelt de daf. In het tekstboekje worden die instrumenten nader voorgesteld. Sinds 1989 woont het gezin in Nederland, en de muziek die ze maken klinkt vooral als heimweemuziek. Ze spelen traditioneel, zonder toelating van westerse of andere invloeden, en hun cd vormt een uitstekende kennismaking met de authentieke muziek uit Oost Turkestan.