Les Barker is een perfect voorbeeld van een Engelse nonsensdichter. Zijn gedichten zijn absurd, maar raken wel altijd aan iets essentieels, waardoor je er soms onbedaarlijk om kunt lachen. Neem het gedicht waar de cd Guide Cats for the Blind mee opent, waarin hij eigenlijk gewoon uitlegt waarom katten nooit blinden zullen kunnen helpen, maar waarin hij ook mooi impliciet aangeeft wat het verschil tussen honden en katten is.

De ondertitel van Guide Cats for the Blind is Songs and Poems of Les Barker, maar de gedichten zijn in de meerderheid. Verwacht dus niet een muzikale cd, maar vooral heel veel grappige gedichten, door verschillende Britse radio- en televisiegrootheden voorgelezen. Soms gewoon kaal, soms wordt het een compleet hoorspel. Om ze te kunnen waarderen moet je Engels op zijn minst redelijk zijn, zodat je niet al te veel van de woordspelingen mist, en je moet van absurde Britse humor houden.

De liedjes zijn overigens nog net een slag leuker dan de kale gedichten. Luister maar eens naar June Tabor die acapella, zo te horen met een stalen gezicht, “Git a Long Little Dogie” zingt. Juist door die bloedserieuze aanpak wordt het een bijzonder grappig nummer. Dat geldt ook voor Tom Paxton die een klassieke gospel ombouwt tot “Will The Turtle Be Unbroken” of Martin Carthy die een op het eerste gehoor serieuze ode brengt aan “Hard Cheese of Old England”.

Bij de gasten die een gedicht voorlezen of voordragen vinden we uiteenlopende, in Engeland zeer bekende mensen als Terry Wogan, Charlotte Green en Prunella Scales. Les Barker zelf opent en sluit de dubbel-cd en sluit bovendien met zijn Mrs Ayckroyd Band volume 2 af.
Drie cd’s die je niet achter elkaar moet beluisteren – dat zou een overdosis aan absurde Engelse humor betekenen – maar als je af en toe behoefte hebt aan pure nonsens zijn deze albums absolute aanraders.

  • Guide Cats For The Blind – Songs and poems of Les Barker – OSMO CD 020/21 (dubbel-cd)
  • Missing Persians File – Guide Cats for the Blind Vol 2 – OSMO CD 032

Een deel van de opbrengst van deze cd’s gaat naar The British Computer Association for the Blind.